петак, 21. октобар 2022.

Marmelada za dijabetičare ili one koji su na dijeti

 

OSNOVA ZA SVAKU VARIIJACIJU ODNOSNO MARMELADU

750 g očišćenih nektarina

2 kesice želatina

PRVA VARIJACIJA

300 ml soka od jabuka (ceđenog ili bez dodatog šećera)

1 kašika fruktoze

DRUGA VARIJACIJA

300 ml soka od narandže sa pulpom bez dodatog šečera

2 kašike fruktoze

TREĆA VARIJACIJA

300 ml gustog soka od jagoda bez dodatog šećera

1 kašika fruktoze

Breskve izmiksati u secku, ne previše sitno da se ne bi pretvorile u tečnu kašicu, već samo da nema krupnih komada.


2.

Preručiti u šerpu i dodati im sok i fruktozu, prema marmeladi koju želite i kuvati uz mešanje na 2-2.5 oko 10 minuta.


Ako ne koristite kašasti sok od jagode sa dodatkom jabuke, kao ja, onda dodajte i malo jabukovog soka ili limuna iz razloga što voće koje nema dovoljno pektina, poput jagoda, trešanja, dinje ili kivija teže se zgrušava, pa mu je potrebno dodati sok od jabuka, limuna ili ribizli.


4.

U međuvremenu dok se marmelada kuva rastvoriti 2 kesice želatina, ja sam koristila dr.Oetker, sa 8 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.


5.

Marmeladu skloniti sa vatre umešati želatin i promešati da se sjedini.


Vruće sipati u tegle, zatvoriti ih i okrenuti na poklopac, dok se ne prohlade radi boljeg vakumiranja.


7.

Čuvati na hladnom i tamnom mestu.


Posluživanje

Nema dugotrajnog kuvanja, “sređenog” šporeta, bez konzervansa i gomile dodatih kalorija, a iznad svega veoma ukusno.

I ako nema konzervansa marmelada od dunja pravljene na sličan način je evo u mom špajzu dočekala i avgust jer sasm zaboravila da teglu proletos sklonim u podrum :))

Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар

KAČAVENDA ĆE MORATI DA NAPUSTI ZADRUGU

  KAČAVENDA ĆE MORATI DA NAPUSTI ZADRUGU Ko zna šta mi sada rade - rekla je zabrinuta Kačavenda koja je svoju rijaliti karijeru zasnovala na...