среда, 2. новембар 2022.

SVEČANA SLAVSKA POGAČA: 2 trik sastojka je čine ukusnijom

 



Sastojci:

42 g svežeg kvasca

500 ml toplog mleka

2-3 kašike jogurta

4 jajeta 

1 kašika soli

1 kašika šećera

5 kašika ulja

1 kašika sirćeta

100 g putera 

oko 1,2 kg običnog brašna.

Priprema:

Kvasac rastopite u toplom mleku sa kašičicom šećera. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja (2 cela i 2 belanceta), ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom nekih 30-40 minuta. Zatim kratko premesite i podelite na 7 delova od po 220 g i na jedan deo od 450 g. Manje loptice razvucite na pogbrašnjenoj površini u tanak krug i ređajte jedan na drugi i svaki premažite puterom koji ste istopli. Poslednju nemojte da premažete. Po sredini presecite na 8 toruglova ali ne do kraja. Zatim drvenim štapićem pritisnite sredinu svakog trougla. Stavite na pek papir, pa u okruglu tepsiju. Razvucite i veliki komad testa na pobrašnjenoj površini, pa isecite krajeve. Urolajte i isecite kraj da napravite oblik za sredinu. Premažite puterom i urolajte. Isecite na tanke komade. U sredinu pogače stavite onaj oblik koji ste napravili za sredinu, a u krug ređajte one manje komade što ste isekli na kada ste urolali veće testo. Ono što vam preostane ređajte na kraj pogače uspravno. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umuićenim žumancima (2 komada) i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite istopljenim puterom kada se ispeče. 

Нема коментара:

Постави коментар

KAČAVENDA ĆE MORATI DA NAPUSTI ZADRUGU

  KAČAVENDA ĆE MORATI DA NAPUSTI ZADRUGU Ko zna šta mi sada rade - rekla je zabrinuta Kačavenda koja je svoju rijaliti karijeru zasnovala na...